eng
 
     


  Головна сторінка
  Отримати консультацію
  Архів запитань та відповідей
  Наші послуги
  Корисна інформація
  Контакти
Головна » 2010 » Квітень » 16 » Господарське право (Статус: Отримана відповідь)
19:02
Господарське право (Статус: Отримана відповідь)
Запитання:

   Доброго дня шановні юристи! У мене таке запитання: як правильно здійснити продаж юридичної особи і скільки це буде коштувати? Дякую.

Відповідь:

   Продаж юридичної особи можна здійснити шляхом укладення договору купівлі-продажу (дарування, міни, лізингу тощо) цілісного майнового комплексу або договору купівлі-продажу корпоративних прав юридичної особи. Так як Ви не вказали організаційно-правову форму юридичної особи, будемо вважати, що це – товариство з обмеженою відповідальністю. Щодо самої процедури продажу юридичної особи – другий варіант (укладення договору купівлі-продажу корпоративних прав юридичної особи) простіший як в плані оформлення документів, так і в плані витрат. Розглянемо більш детально процедуру відчуження корпоративних прав. Вона виглядає таким чином:

1) Учасник відступає свою частку іншому учаснику товариства або третій особі. Для цього нотаріально посвідчується заява учасника про вихід зі складу учасників Товариства.

2) Загальні збори учасників Товариства дають свою згоду (або незгоду) на відступлення (продаж) корпоративних прав учасника, що письмово закріплюється у протоколі загальних зборів. Згідно з чинним законодавством учасники товариства мають переважне право на придбання частки іншого учасника (у разі її продажу), а ціна не може перевищувати ту ціну, за якою учасник пропонував свою частку третім особам (п. 2 ст. 147 ЦК України). Краще, коли на момент продажу юридичної особи в складі учасників Товариства залишається всього один учасник, який відчужує свою частку на користь третьої особи.

3) Для зміни власника корпоративних прав між продавцем та покупцем оформлюється договір купівлі-продажу корпоративних прав. При нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу корпоративних прав необхідно буде сплатити мито у розмірі 1% від суми договору, але не менше одного неоподаткованого мінімуму доходів громадян (п. 3 ст. 3 Декрету КМ України «Про державне мито» від 21 січня 1993 р. № 7-93).

4) На цьому етапі необхідно здійснити реєстрацію змін до установчих документів, повязаних зі зміною учасника Товариства. Потрібно подати (або надіслати з описом вкладення) такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів (51 грн), заповнену форму № 3, затверджену наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20 квітня 2007 р. № 54), примірник оригіналу або нотаріально посвідчену копію рішення про внесення змін до установчих документів; оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію, два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції.

   Якщо статутний капітал становить 100 000 грн., то при посвідченні договору купівлі-продажу корпоративних прав в нотаріуса належить сплатити 1000 грн державного мита  вартість нотаріальних послуг, а залежності від нотаріуса (приблизно 750 грн.) а при державній реєстрації 51,00 грн. для реєстрації змін в установчих документах. Більш детально витрати стосовно нотаріального посвідчення правочину можно взнати у нотаріуса Луцького міського нотаріального округу - Фелісієнко Оксани Володимирівни (тел. 23-46-22, м. Луцьк, проспект Перемоги, 12/19).
   Можлива ще більш спрощена процедура:

1) третя особа, на користь якої планується уступка корпоративних прав включається до складу учасників. Дана дія реєструється (51 грн.),

2) попередній учасник виходить із складу Товариства (нотаріально завірена заява – приблизно 100-150 грн.) Зміни до Статуту реєструються (51 грн.) та завіряються нотаріально (200 грн.).
Переглядів: 934 | Додав: юрист | Теги: продаж юридичної особи | Рейтинг: 5.0/1
 
Пошук по сайту
Календар запитань
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Курси валют
НБУ курс доллара
НБУ курс евро
     
Безкоштовна юридична консультація on-line© 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz